Zonnepanelen en terugleveren

zonnepanelen-opbrengst

U heeft zonnepanelen op uw dak? Dan bent u een terugleveraar van zonne-energie. Het opwekken van zonne-energie met zonnepanelen is de laatste jaren zeer populair. Men kan daarmee zijn energierekening omlaag brengen en wanneer de opbrengst hoog is ook nog eens verdienen aan zijn zonnestroom. Hoe werkt terugleveren in de praktijk?

Salderen en geld terugkrijgen voor uw zonnepanelen

Wanneer u uw energierekening raadpleegt zult u kunnen zien hoeveel stroom u heeft opgewekt en wanneer dit niet voldoende is om te voorzien in uw energiebehoefte dan heeft u nog eens stroom nodig van uw energiebedrijf. Eerst wordt de stroom die u op heeft gewekt afgetrokken van de capaciteit die u aan stroom verbruikt heeft. Wat daarvan overblijft noemen ze ook het proces salderen. Het is namelijk niet zo dat alle stroom die u teruglevert aan het elektriciteitsnetwerk meetelt.

Hoeveelheid energie is de salderingsgrens

Er bestaat een salderingsgrens en de stroom die word teruggeleverd en geleverd moeten via de een en dezelfde aansluiting gaan. Dus de capaciteit aan energie die geleverd is door uw energiebedrijf word als salderingsgrens aangehouden. Dat zou betekenen wanneer u 3500 kilowattuur aan stroom geleverd krijgt van uw energiebedrijf, en u wekt zelf 1500 kilowattuur aan zonne-energie op. Dan rest er een verschil van 2000 kilowatt, van deze 1500  kilowatt verbruikt u zelf 1000 kilowatt dus de overige 500 kilowatt zal worden teruggeleverd aan het net. U moet dan nog 500 kilowattuur aan energie betalen.

Hoe meer zonnepanelen hoe meer opbrengst, dus bevind u zich in de situatie dat u meer zonne-energie opwekt dan u verbruikt? Dan krijgt u van uw energiebedrijf een terugleververgoeding. Dus voor de capaciteit energie die u teruglevert en daar blijft nog eens een gedeelte van over daarvoor moet uw energiebedrijf u betalen en zij moeten u ook een terugleververgoeding betalen die fair is.

Teruglever vergoedingen vergelijken

Over het algemeen liggen de prijzen voor de terugleververgoeding rond de 7 cent per kilowattuur. Omdat de energieprijzen gedaald zijn word uw terugverdientijd over de aanschaf van uw zonnepanelen ook langer. Desalniettemin kunt u flink besparen op uw energiekosten wanneer u in het bezit bent van zonnepanelen. Waar u wel rekening mee dient te houden is de belastingdienst. Zij zien eigenaren van zonnepanelen namelijk als ondernemers. U moet dan ook btw betalen over de vergoeding, u kunt uw energiebedrijf vragen om de terugleververgoeding incl btw uit te laten betalen. Voor meer informatie hierover kunt u de website van de belastingdienst raadplegen.

Waar u als zonnepaneelbezitter ook rekening mee dient te houden zijn de energietarieven die per energieleverancier geboden worden. U kunt het beste deze tarieven met elkaar vergelijken zodat u zeker weet dat u een goede prijs krijgt voor uw zonne-energie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s