Waar let jij op bij energie vergelijken?

Zo de kogel is door de kerk en u heeft besloten om opnieuw te beginnen met energie vergelijken. Welke punten zijn van belang en waar let jij op bij een energievergelijking? Zorg in ieder geval dat je het juiste verbruik bij de hand hebt op die manier kun je een goede berekening maken van de nieuwe energiekosten.

Ik heb een energie aanbod gezien op tv

Energieleveranciers doen veel aan het werven van nieuwe klanten. Daarom vindt je hun aanbiedingen ook in verschillende vergelijkers.  Ze schermen met leuke cashback kortingen waar je als jij het goed aanpakt van kunt profiteren. Wat vindt jij belangrijk aan een energieleverancier? En hoelang moet de looptijd van het contract zijn? Let je wel goed op de voorwaarden zoals ze staan beschreven? We hebben voor u een vragen overzicht gemaakt.

 • Looptijd van het contract
 • Vaste of variabele tarieven
 • Moet je een overstapboete betalen?
 • Betaalt de nieuwe energieleverancier die overstapboete?
 • Worden er boetes uitgedeeld wanneer je te laat bent met het betalen van de voorschotnota?
 • Kun je kosteloos overstappen?
 • Moet je zelf je energiecontract opzeggen?
 • Wordt de cashback korting meteen verrekend of achteraf?

Welke looptijd is dan het beste?

De looptijd van een contract kun je alvast aanvinken in de energievergelijker op die manier krijg jij alleen het aanbod te zien van die specifieke looptijd. Ook staat erbij vermeld of het een vast of variabel tarief betreft. De overstapboete betaal je wanneer jij voortijdig besluit weg te gaan bij jouw energieleverancier. In dat geval doe je er verstandig aan om te wachten totdat je einddatum van je contract in zicht is. Wil je toch eerder weg bij je energieleverancier? Dan gelden er hoogtes in overstapboetes te weten:

 • resteert jouw energiecontract nog 1,5 jaar? €50 stroom en €50 gas
 • resteert jouw energiecontract nog 1,5 tot 2 jaar? €75 stroom en €75 gas
 • resteert jouw energiecontract nog 2 tot 2,5 jaar €100 stroom en €100 gas
 • resteert jouw energiecontract nog langer dan 2,5 jaar? €125 stroom en €125 gas

Nu je ziet hoe hoog deze boetes kunnen zijn is het dus altijd verstandiger om te kiezen voor een korte looptijd. Je moet namelijk weten dat een 5 jarig energiecontract jouw nooit zoveel voordeel kan bieden. Natuurlijk lijkt die €300 cashback wel veel maar jij zit 5 jaar vast aan de energieleverancier. En daarbij betaal je bijna het bedrag van je cashback terug mocht je weg willen gaan. Bij de gemiddelde energievergelijking pak je €250 cashback korting op je energiecontract van één jaar. Dus 5 jaar is eigenlijk overbodig. De besparing die je hierbij misloopt is veel meer dan de hoogste overstapboete.

Gratis overstappen zonder gedoe

Als jouw energiecontract bijna verlopen is dan kun je gewoon kosteloos overstappen. Energievergelijkingssites vragen hier namelijk geen geld voor en een nieuwe energieleverancier ook niet. Dus die vraag is ook al voor je beantwoord. En het komt bijna niet meer voor dat de energieleverancier ook jouw overstapboete op zich neemt. De kans is namelijk te groot dat een klant dan weer gaat overstappen. In sommige gevallen komt het nog wel voor maar dan vraagt de energieleverancier van jou dat jij dezelfde looptijd weer kiest.

De nieuwe energieleverancier zegt jouw contract voor je op

Het beste is om een zo’n kort mogelijke overeenkomst af te sluiten. Dan heb je de minste plichten en kun je gewoon bijtijds weer overstappen als je daar behoefte aan hebt. Zelf je energiecontract opzeggen hoeft ook niet meer, dit doet de nieuwe energieleverancier al voor jou. Ga je verhuizen? Dan dien je dit wel even netjes van tevoren aan te geven. Op die manier kan de verhuizing van de energie en gaslevering van de ene naar de andere woning plaatsvinden.

Je hoeft niet verplicht over te stappen

Je bent niet verplicht om over te stappen naar een andere energieleverancier. Deze keuze ligt bij jou, of blijven verstandig is dat kan alleen een energievergelijking uitwijzen. Bij een variabel energiecontract loop je kans dat je voorschotnota verhoogd kan worden. Dit komt omdat de variabele prijzen kunnen schommelen en als de prijzen duurder worden stijgt je voorschotbedrag ook. Bij een vast energiecontract heb je dit probleem niet. De prijzen liggen dan al vast voor een jaar.

Neem je tijd en beslis weloverwogen

Neem ook echt de tijd om de energievergelijking te bestuderen zo weet je ook zeker of je echt de goedkoopste energie aanbieding hebt gevonden. Wil je puur groene stroom? Dan kun je dit van tevoren al aanvinken. Alle prijzen die getoond worden zijn inclusief btw en andere overige kosten. Het kan wel voorkomen dat de nieuwe energieleverancier jouw verbruik koppelt aan dat van de oude bewoner. Kloppen de verbruiksgegevens niet? Trek dan tijdig aan de bel en geef dit aan bij de energieleverancier. Zij moeten hierop jouw voorschotbedrag aanpassen.

Te laat met betalen?

Heb je eens een mindere maand en heb je je voorschotbedrag te laat betaalt? Bekijk dan de voorwaarden van de energieleverancier die zij hanteren bij te laat betalen. De eerste waarschuwing en eerste herinnering zijn nog gratis volgt er een tweede herinnering dan kan het zijn dat je incasso kosten moet betalen. Jouw nieuwe energieleverancier heeft die voorwaarden voor betaling op de website staan.

Cashback energie ineens of al verrekend?

In de energievergelijker staan energie aanbiedingen met verschillende welkomstkortingen of ook wel cashback kortingen genoemd. Lees goed wat er staat want het kan zijn dat de korting al is verrekend of dat deze achteraf nog eens verrekend word. Als dit je allemaal duidelijk is dan kun je overgaan tot het maken van een juiste beslissing. Dan ben je in principe klaar om over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Vergelijk energie en bereken hoeveel jij kan besparen vandaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s